Lärrys blogg

Tuesday, March 27, 2007

Därför äter jag inte mat med utgånget bäst-före-datum

Var precis över hos en kompis och såg av en slump ett nyinköpt 15-pack ägg med utgångsdatum den 12e april. Jag blir självklart nyfiken på varför man köper så många ägg med så kort utgångsdatum varpå hon kontrar med att äggen håller mycket längre än det (expert)bestämda bäst-före-datumet som står tryckt på etiketten.
Jag kan köpa det, det är inte därför jag undviker utgången mat. Många gånger är det säkert helt tipptopp varor även ett par dagar efter bäst-före-datumet. Anledningen till att jag hellre slänger utgångna varor än att ens öppna dem är att när jag väl stöter på ett ruttet ägg blir så äcklad av det att jag inte klarar av att äta ägg/whatever på flera månader. Jag kommer fortfarande ihåg när jag hällde upp jordgubbskräm på en tallrik i höstas och får se en stor vit mögelbit mitt i alltsamman.

Det är en av mina mest traumatiska ögonblick i livet och jag har inte ätit jordgubbskräm sen dess.

4 Comments:

At 1:05 PM, Anonymous Anonymous said...

Notera även att hur mycket något är förbi bäst-före-datumet mäts i procent och inte i antal dagar. :)

 
At 1:13 PM, Blogger laran said...

Spelar iofs också roll. Är det något som har flera månaders bäst-före-datum kan jag ibland överväga att äta det inom en rimlig tid om jag verkligen inte skulle orka gå till affären men generellt är det inte topoftheline fräscht oavsett efter så lång tid.

 
At 12:01 PM, Anonymous Anonymous said...

Blev hyfsat äcklad förra året när jag märkte att mitt Pågenbröd hade möglat. Dessvärre hade jag precis tagit en rejäl tugga av en skiva. För er som undrar: mögel smakar ingenting, men det är rätt äckligt ändå.

 
At 11:49 AM, Blogger laran said...

Jag tror att det smakar ungefär som spindelväv, gör det det?

 

Post a Comment

<< Home