Lärrys blogg

Tuesday, September 19, 2006

Ursäkta, vad är klockan?

Jag har de senaste dagarna filosoferat en del om tid.

Själv har jag delat in dagen i olika tidsetapper så länge jag kan minnas, dvs beräknat ungefär hur lång tid en aktivitet kommer att ta och sen lagt in det i ett schema som jag har i huvudet. Gå till skolan - 10 min, för att dra ett exempel.

Det jag finner vara logiskt omöjligt är hur samma sak kan ta olika lång tid att genomföra. T ex tar det inte lika lång tid för mig att gå hem från skolan som för någon av mina klasskamrater. Jag läser inte en bok lika snabbt som andra. Förstår matteuppgifter olika snabbt. Hinner med att göra fler eller färre saker än andra.

Min teori är att dessa skillnader i tid det tar för olika människor att göra samma saker kommer, i det närmaste, att suddas ut i framtiden.
Det är teoretiskt möjligt att springa 100 m på 1 sekund (att hela tiden kunna springa EN tusendel snabbare än världens snabbaste), och på samma sätt effektiviseras hela vår vardag. Snabbare fordon/högre hastigheter kommer till slut att göra resors tid obetydliga. Bättre hjälpmedel i arbetslivet kommer att göra människors olika intelligens betydelselös.
Eftersom en stor del av dygnets timmar avsätts till aktiviteter istället för väntan kommer det bli avgörande hur man planerar sin tid. Det kommer framförallt att bli skillnader mellan människor under uppväxtåren då man är mer eller mindre benägen att skaffa sig kunskap och erfarenheter. Det kommer leda till en mer påtaglig psykisk mognad än den fysiska.

Ok, wow vad jag freebasear nu...

En brist i teorin är människans natur och fysik. Vissa vill ta god tid på sig när de äter middag, andra människor är inte anpassade att ta sig an X antal G-krafter och därmed tjäna 2 timmar i restid.

2 Comments:

At 2:32 PM, Anonymous Anonymous said...

Crack smoooooker

 
At 10:35 AM, Blogger laran said...

Äh, det är ju helt omöjligt att få över tankar till text ibland...

 

Post a Comment

<< Home